Museum

Voor de aankoop van een beeld is een bezoek ook mogelijk buiten de openingsuren. Buiten de reguliere openingsuren zijn ook bezoeken voor groepen vanaf 10 personen mogelijk, na telefonische afspraak en tegen betaling. De prijs bedraagt 150 euro voor groepen tot 15 personen en loopt op met 10 euro per extra persoon. Een rondleiding duurt zo’n twee uur.

Expositiehal

Tentoonstellingsruimte voor de recentste beelden en tekeningen van Irénée Duriez. Veel aandacht gaat uit naar het werk van de laatste twintig jaar. Deze ruimte moet het meesterschap en de 50 jaar artistieke ontwikkeling van de kunstenaar aan de bezoeker duidelijk maken. Hoe Irénée Duriez uiteindelijk tot een dergelijk resultaat gekomen is, kunnen geïnteresseerden ontdekken op hun tocht door 800 m² tentoonstellingruimten en de 3000 m² grote beeldentuin.

Beeldentuin

In de door tuinarchitect Wim Meyns aangelegde landschapstuin staan een dertigtal grote bronzen beelden in een natuurlijke parkomgeving. De sculpturen komen ten volle tot hun recht in de speciaal hiertoe aangelegde beeldentuin. De uitgekozen schermbeplanting in alle tinten groen geeft ze als het ware een coulisse waartegen ze een eigen leven gaan leiden. Felle kleuren en speciale effecten zijn hier uit den boze omdat ze de aandacht van de kunstwerken afleiden.

Museumkelder

De museumbezoeker maakt hier kennis met de jonge Irénée, een beginnend kunstenaar op zoek naar een eigen uitdrukkingsvorm en identiteit. We volgen hem op de voet vanaf zijn eerste stappen in het ambacht in 1964 als houtsnijder doorheen zijn vorming in de omgeving van Yves Rhaye en zoektocht tussen abstracte en figuratieve vormgeving. We zien hem uiteindelijk een eigen stijl vinden en die steeds verder verfijnen en perfectioneren. Dit alles wordt doorspekt met biografische gegevens en geïllustreerd met meer dan 110 sculpturen en een 30-tal tekeningen.

Tekenatelier

Op de bovenverdieping van het museum bevindt zich het tekenatelier van Irénée Duriez. Tijdens de openingsuren van het museum worden op deze bovenverdieping een 70-tal bronzen beelden uit de periode 2000-2010 tentoongesteld. Daarnaast is er in deze ruimte ook telkens een gelegenheidsexpositie van een gastkunstenaar. Vroeger werden in deze ruimte ook tekeningen van Irénée Duriez tentoongesteld. Dit is nu niet meer het geval. Sommige van zijn tekeningen worden wel nog tentoongesteld in de andere delen van het museum.

Gastkunstenaar 2024

Distel